News
Putin polako gubi kontrolu nad zbivanjima u Rusiji
23 svi 2023 01:15:00
317 views
O ratu u Ukrajini govorili su u emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Marije Gerbec Njavro bivši veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević i doc.dr.sc. Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Sveučilišta Sjever. 

- Tko stoji iza napada na ruski teritorij na području Belgoroda, teško je točno reći s obzirom na to da nedostaje velika količina objektivnih i pouzdanih podataka oko toga tko stvarno stoji. Međutim, činjenica je da to pokazuje jedan odmak dijela stanovništva Rusije koji se bori, i rusko govorno područje koje se bori na strani Ukrajine u odnosu na službenu politiku Kremlja, što izaziva veliku zabrinutost kod njih, jer postoji mogućnost da se ta pojava proširi na druga područja koja graniče s Ukrajinom i proširi se ta neizvjesnost na stanovništvo koje se nalazi na tim područjima i da ono shvati konačno da je Rusija agresor u ratu protiv Ukrajine, rekao je Akrap

Putin ne uspijeva ostvariti ciljeve

- Bitno je zato što ruska vlast želi pokazati da svi građani Rusije podržavaju Putina, ali sama činjenica da moraju objašnjavati, pa čak i ako optužuju Ukrajince da su krivi za organizaciju toga, onda govore da ruska vlada nije u stanju kontrolirati vlastiti teritorij. To su operacije ne na ovim anektiranim područjima, nego na međunarodno priznatom teritoriju Ruske federacije, naglasio je Kovačević.

Dodaje kako je ovakav razvoj događaja nepovoljan za Putina te pokazuje da on ne samo da ne uspijeva ostvariti svoje zacrtane ratne ciljeve na teritoriju Ukrajine, nego ne uspijeva jamčiti sigurnost unutar međunarodno priznatih granica Ruske federacije. 

- Oružane akcije su uglavnom posljedica činjenice da je u Rusiji onemogućena legalna opozicijska djelatnost. Budući da su sankcije za verbalni delikt gotovo identične sankcijama za oružanu pobunu, radikalizirani elementi u ruskom društvu koji su protivnici Putinovog režima, osobito zbog toga što mogu računati i na ukrajinsku pomoć, poduzimaju ovakve akcije. Naravno, ne znam tko sudjeluje u tim akcijama, tko to sve organizira, ali činjenica da se to u Rusiji događa, govori da Putin polako, ali sigurno gubi kontrolu nad zbivanjima u Rusiji, istaknuo je Kovačević.




Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery