News
Gordan Akrap: Srbija, slično kao i Mađarska, jedno radi, a drugo govori
20 tra 2023 01:57:00
376 views
Sigurnosni stručnjak Gordan Akrap gostovao je u Novom danu gdje je komentirao curenje tajnih dokumenata u SAD-u, ali i stanje u Ukrajini.
Akrap nije želio komentirati ostavku šefice Uskoka Vanje Marušić jer je član Vijeća građanskog nadzora sigurnosnih agencija.

Što se tiče naoružavanje Ukrajine pitanje je zašto nisu isporučeni helikopteri s kojih su skinute hrvatske oznake te su trebali stići u Ukrajinu. “To je jednostavno proces koji treba vremena da se završi. Koliko mi je poznato, uskoro će doći određeni broj vozila u Hrvatsku kako bi se nastavila provoditi obuka”, rekao je.
Riječ o helikopterima ruske proizvodnje koji su namijenjeni kao donacija Ukrajini, a Akrap smatra kako su oni vjerojatno na putu, kao i zrakoplovi. “Postoji više načina kako mogu otići u Ukrajinu, kopnenim putem, rastavljeni, a javnost nema potrebe znati koji su pravci tih kretanja. Mogu i zrakom, ako stručnjaci tako odluče da je sigurnije”, dodao je.

Kada su u pitanju oklopna vozila Bradley, Akrap kaže da očito postoji različita očekivanja. “Mislim da se u taj ugovor uplela i treća strana, odnosno potreba da se veliki dio tih vozila isporuči Ukrajini. Vjerujemo da će sve strane vrlo brzo naći rješenje”, rekao je.

Curenje američkih dokumenata o ratu u Ukrajini pokazalo je da i Srbija pomaže oružjem Ukrajini, iako su oni to oštro demantirali. “Srbija puno toga demantira, slično kao i Mađarska, jedno radi, a drugo govori. Jednostavno će se morati snositi političke posljedice. Tek treba proći određeno vrijeme da se vidi jesu li ti dokumenti izašli namjerno, ciljano ili slučajno, je li dio planiranih obmana, i o čemu se točno radilo. Vidi se da je u tim dokumentima velik broj podataka koje ne odgovaraju stvarnim informacijama pa su podložni tumačenju”, rekao je Akrap.

“Veliki je broj podatak unutra koji je vrlo dvojben”, napomenuo je.

O ukrajinskoj protuofenzivi koja bi trebala krenuti 30. travnja, Akrap kaže da je to dio psihološkog ratovanja. “Svjedočili smo posljednjih 13 mjeseci da Ukrajina izuzetno dobro kontrolira informacije. Govoriti točno o datumu ne uzimajući u obzir klimatološke uvjete bi bilo vrlo nezahvalno. Zna se da ukrajinske snage imaju veće prioritete od Krima. Oni planiraju jako pametno kako uz najmanje moguće žrtve došli do najvećih ciljeva”, zaključio je.






Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery