News
Na što je sve spreman Vladimir Putin? Akrap: Sve što radi pokazuje da je uistinu stjeran u ugao i da ima ozbiljnih problema
23 ruj 2022 08:29:00
536 views
Na što je sve spreman Vladimir Putin? Koje će biti posljedice eskalacije sukoba? Može li diplomacija zaraćene strane dovesti za pregovarački stol? O tome u emisiji "Otvoreno", urednice i voditeljice Zrinke Grancarić, govorili su Vlatko Cvrtila (rektor Sveučilišta VERN), Gordan Akrap (Institut za istraživanje hibridnih sukoba), Marinko Ogorec (Veleučilište Velika Gorica) i Tihomir Vinković (vanjskopolitički komentator HRT-a).

Vlatko Cvrtila (rektor Sveučilišta VERN) je rekao da se postiglo više drame no što je trebalo oko Putinova govora. 'Ovaj potez je bio očekivan. Očito da Rusiji ne ide u Ukrajini onako kako su očekivali. Da bi obranili teritorij koji su si naumili pripojiti, ne mogu obraniti s ovom vojskom, posebice ako uzmemo u obzir činjenicu da je Ukrajina ovladala manevarskim sposobnostima i u vojnom smislu može ostvariti vojne uspjehe i osloboditi svoj teritorij', dodao je.

Za odluku o djelomičnoj mobilizaciji kaže da je priznanje da nisu uspjeli ostvariti svoje ciljeve. Smatra da se Putin neće povući i sve što je do sada radio dovelo je do dodatne eskalacije sukoba. 'Do sada, kada je želio dodatno dramatizirati situaciju, onda je tu oružje, za masovno uništenje, ali kada se bolje čita njegov govor, on uvijek ubacuje "nuklearno oružje", što je poruka njegovoj domaćoj, nezadovoljnoj javnosti koja smatra da treba koristiti sve što ima na raspolaganju kako bi kaznio Ukrajinu, ali i Zapad koji jojo pomaže. S druge strane, upućuju i poruku Zapadu jer mi sada raspravljamo o tome da bi se nuklearni rat potencijalno mogao dogoditi', rekao je.

Gordan Akrap (Institut za istraživanje hibridnih sukoba) smatra da je to potez očajnika. 'Strateg ne bi ušao u rat za koji se odmah znalo da će biti izgubljen. Lider ne radi ovakve stvari, pogotovo ne prem vlastitom stanovništvu', rekao je. Dodaje da se sve što radi pokazuje da je uistinu stjeran u ugao i da ima ozbiljnih problema, kako unutarnjopolitičkih, tako i vanjsko. 'Ima ozbiljnih izazova s kojima teško može izaći na kraj bez dodatne radikalizacije situacije', dodao je.

Marinko Ogorec (Veleučilište Velika Gorica) kaže da je Putin do sada pokazao da u mnogim situacijama ne blefira. - Vjerujem da bi on bio spreman upotrijebiti nuklearno naoružanje, ali sam protokol uporabe nuklearnog oružja je dovoljno složen da na neki način onemogućuje baš samo tu želju jednog čovjeka, rekao je. Da bi do toga došlo, dodaje da postoje različiti nivoi koji "onemogućavaju da jedan čovjek bude taj koji bi mogao napraviti dar-mar na cijelome svijetu". - Putin bi možda na to bio spreman, ali nisam siguran da bi bili spremni ostali koji su oko njega, kaže. 






Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery