News
Akrap: Sankcije koje su nametnute Rusiji uistinu djeluju
01 kol 2022 01:24:00
623 views
Situaciju u Ukrajini, gdje borbe traju već više od pet mjeseci, za Studio 4 HTV-a komentirao je stručnjak za sigurnost Gordan Akrap.

- Da bi se neka ofenziva nazvala ofenzivom, ne treba imati samo nužno pješačke kopnene snage, odnosno oklopne i raketne sustave. Cijeli dio aktivnosti koji pratimo ovih dana samo je prva faza operativnog djelovanja u provođenju ofenzive koja će se vrlo vjerojatno dogoditi na jugu. No ukrajinske snage u stanju su izvesti i drugi pravac glavnog napada pa se u pozadini krije ozbiljna i snažna obavještajna bitka suprotstavljenih sustava, a treba napomenuti da Ukrajina nije sama i da ima pomoć svojih prijatelja i saveznika, rekao je Akrap.

Kako bi izabrali trenutak, mjesto i način napada i porazili protivnika, naglasio je, moraju imati odlične obavještajne podatke. Moraju biti pouzdani, sigurni, pravovremeni i točni. Trenutačno, kaže, Rusija pokušava doći do podataka o pravcima glavnog napada djelovanja ukrajinskih oružanih snaga - s kojim sredstvima, ciljevima, u kojem razdoblju će to pokušati izvesti. S druge strane, Ukrajina štiti te svoje informacije, a dezinformacijama pokušava usmjeriti ruske oružane snage i političare da donose pogrešne odluke.

- Svjedočili smo katastrofalnoj pogreški ukrajinske službe sigurnosti koja se pohvalila na društvenim mrežama kako su likvidirali trojicu pripadnika ukrajinske vojne obavještajne službe koji su detektirani kao ruski špijuni. Ispostavilo se da su bili dvostruki agenti plasirani namjerno od ukrajinske vojno-obavještajne službe prema ruskoj obavještajnoj zajednice kako bi ih dezinformirali. Moralo je doći do toga, kad politika to odluči, dođe do promjene brojnih kadrova te da se ojača koordinacija i komunikacija unutar obavještajne zajednice, istaknuo je Akrap.

Na pitanje jesu li Rusi u napadu na Harkiv koristili rakete S300, odgovorio je da već nekoliko dana Rusi reketiraju područje Harkiva sustavima zemlja-zrak S300. Ispalili su, kaže, između 7 i 10 raketa, svaka od njih stoji nekoliko milijuna dolara.

- To pokazuje u kakvom su stanju ruske oružane snage u ovom trenutku na bojišnici. Svjesni smo činjenice da Rusija raspolaže snažnim zalihama oružja, međutim i prekomjerna upotreba topništva i raketnih sustava pokazuje da Rusi nemaju dovoljno sredstava za zamjenu tih materijala jer ti sustavi ne mogu izdržati toliko trenje, toliki rast temperature i već se puno puta dogodilo da su ruski sustavi zakazali i eksplodirali na mjestu bojišnice. Tu se pokazuje da sankcije koje su nametnute Rusiji uistinu djeluju, ocijenio je stručnjak za sigurnost.


Pogledajte cijeli razgovor: VIJESTI.HRT.hr
Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery