News
Kritična faza? 'Ukrajinski napadi pomažu Putinu, Zapadu slijedi prestrojavanje'
01 kol 2023 12:28:00
1166 views
Ruska invazija na Ukrajinu i ratna razaranja civilnih ciljeva na jednoj i drugoj strani nikada nisu bila razornija i brutalnija, ništa bolje stanje nije niti na bojišnicama. Istodobno pojavile su se prve mirovne inicijative o mirovnim pregovorima kako bi se barem postiglo primirje ako ne i prekid rata

O tome sve glasnije govore i diplomatski izvori Rusije i SAD-a. Je li rat u Ukrajini dosegao kritičnu fazu ovog ljeta, kada će se ipak morati povući ključni potezi kako bi se rat prekinuo ili će se nastaviti sa strahom od nuklearnog sukoba?

Stručnjak za nuklearne sustave dr.sc. Tonči Tadić kazao je u HTV-ovoj emisiji 'Studio 4' kako je velika većina stručnjaka, koji prate situaciju u Rusiji, podbacila prije same invazije, tvrdeći da rata neće biti, jer je tako rekao ruski predsjednik Vladimir Putin. Dodao je da je rat u Ukrajini novi Hladni rat.

Letica: Ukrajinski napadi pomažu Putinu 

Stručnjak za sigurnost i bivši obavještajac Ante Letica rekao je da Ukrajina kao žrtva brutalne ruske agresije i kao napadnuta zemlja ima pravo prenijeti ratna djelovanja na neprijateljsko područje, odnosno na područje Rusije. Samo je pitanje koji je cilj i koji su benefiti tog djelovanja. No, ono što Ukrajina trenutno radi je pokušaj da dođe do destabilizacije Rusije, odnosno da se Rusi preplaše. 

 

'To je šamar Rusiji, ali joj ne nanosi veliku štetu', poručio je Letica. Ta situacija, kaže, koristi više Putinu za mobilizaciju ljudi i za pokazivanje da je bio u pravu kada je napao Ukrajinu. Letica je istaknuo dodao da si ukrajinski napadi više psihološki i promidžbeni, manje nanose štetu Rusiji, a više pomažu Putinu. 

Turska ima pravio spriječiti prolaz ratnih brodova 

Tadić je naglasio kako Tuska nije potpisnica Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i to zato da bi mogla poštivati Konvenciju iz Montrea, potpisanu 1936. koja joj daje ekskluzivno pravo zaustavljanja prometa kroz Bospor i Dardaneli. U slučaju rata na području Crnog mora Turska ima pravio spriječiti prolaz ratnih brodova obje zaraćene strane.

 

To Ukrajini ne znači ništa, jer nema niti jednog radnog broda, te ruske teze da će Ukrajina položiti morske mine su potpuna besmislica, smatra stručnjak, dodajući da Ukrajina nema za to niti jedan brod. 'S druge strane Rusiji to jako smeta, jer koji god ruski brod Ukrajina pogodi, oni novi ne mogu dovući s Baltika. Rusija je u tu u jednom nepovoljnom položaju. Turci su u prednosti pred Rusijom u brodskim flotama', rekao je Tadić.

Rusi žele iscrpiti Ukrajinu i zapadne saveznike

Čini se kako Kijev u ovom trenutku ne pomišlja na pregovore želi oslobađanje Krima pod svaku cijenu, dok bi Putin bio spreman sjesti za pregovarački stol. Tadić je kazao da bi Rusija trebala povući svoju vojsku iz Ukrajine, jer se rat vodi na području Ukrajine, a ne Rusije.

 

'I Ukrajina je ta, koja bi trebala reći kako bi rat trebao završiti, jer njezini građani ginu. Ako bi analizirali što pišu američki ili britanski mediji, nitko ne osporava dodatnu vojnu potporu Kijevu, ali se govori o tome da je ukrajinska ofenziva oslobodila nekoliko sela na jugu zemlje, ali ozbiljnog napretka nema', rekao je Tadić.

 

Letica je istaknuo da Rusija treba povući svoje snage iz Ukrajine, ali to uključuje i Krim kako bi sukob završio. 'Zelenski ne želi razgovarati s Putinom i to su normalni zahtjevi. Ali Putin za to ne želi čuti. Rusi idu na iscrpljivanje Ukrajine i zapadnih saveznika. Amerika je za sada dala Ukrajini nepovratno 21 milijardu dolara. Ukrajina bez te pomoći ne bi mogla egzistirati', ustvrdio je Letica.

Ratni sukobi više nikome ne odgovaraju

Putin ide na uništenje Ukrajine, kako bi mogao ostaviti ono što se u mirovnim inicijativama govori. Traže se kompromisi od Ukrajine, a ne od Rusije, i to nije dobro, smatra stručnjak.

 

Tadić je dodao da Ukrajina napreduje bez zračne potpore. Letica je kazao ozbiljni analitičari daju Ukrajini još vremena do kraja ljeta, dok ukrajinska ravnica ne postane močvara. 'I što Ukrajinci naprave do tada, to će ući u proces pregovaranja za uspostavu nekakvog primirja. Ratni sukobi više nikome ne odgovaraju', dodao je.

Zapadu slijedi prestrojavanje

Rat traje već 18 mjeseci, narod Europe i svijeta je zabrinut, frustriran i već mu je dosta ratovanja i prijetnji. Ali i svih posljedica koje rat nosi. Populističke, ekstremne, desne stranke ulaze na neki način u politički prostor i uzimaju veliki dio kolača tradicionalnih i konzervativnih stranaka. I to nije dobro, a dolaze euroizbori.

 

Letica kaže da Zapadu slijedi prestrojavanje u hodu, a pitanje je kako će cijela situacija zavrišti na kraju. Dodao je da je pitanje na što će sve biti Ukrajina primorana pristati u cilju zaustavljanja rata. 

 

Letica je dodao kako Kinezi cijelo vrijeme guraju pojam 'zamrznutog sukoba', a to po njemu neće biti dobro. 'Taj zamrznuti sukob će biti sjeme na žarište žešćih i groznijih sukoba nego što je sada', poručio je. 

Rusija nije moćna, ona je siromašna zemlja

Tadić je naglasio, da misli, da je najvažniji PR posao koji je Putin napravio u dvadeset godina vlasti, širenje priče o nesavladivoj ruskoj vojsci.

 

'Svi na Zapadu su tu priču popili', poručio je. No, iza tog spina, kaže, ne stoji toliko moćna Rusija. 'To nije druga vojska svijeta, Rusija je zapravo siromašna zemlja. Putinov režim najradije mobilizira sirotinju, i onda ruski vojnici kradu u ukrajinskom ratu kradu stvari, primjerice stvari za osnovne životne potrebe', naveo je.

 

 


Izvorni članak: vijesti.HRT.hrTPortal

 

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery