News
Analiza Ruske agresije na Ukrajinu i srpske agresije na Hrvatsku: Predavanje dr. sc. Gordana Akrapa u organizaciji IPA-e splitsko-dalmatinske
15 srp 2023 09:24:00
502 views
U amfiteatru Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu, 14. srpnja 2023. godine, održano je predavanje renomiranog vojnog i sigurnosnog analitičara, dr. sc. Gordana Akrapa. Predavanje je organizirala IPA splitsko-dalmatinska, a tema se fokusirala na usporedbu ruske agresije na Ukrajinu i srpske agresije na Hrvatsku.

Predavanje je privuklo oko 50 članova IPA-e splitsko-dalmatinske, koji su zajedno s gostima pažljivo slušali vrlo zanimljivo izlaganje dr. Akrapa.

Dr. sc. Gordan Akrap je pružio analizu trenutne situacije u Ukrajini, smještajući je u širi geopolitički i povijesni kontekst. Obrađujući Rusku agresiju na Ukrajinu, Akrap je istaknuo ključne faktore koji su doveli do takvog scenarija i naglasio važnost razumijevanja tih dinamika za procjenu situacije.

Osim toga, dr. Akrap je podijelio svoja osobna iskustva iz razdoblja srpske agresije na Hrvatsku. Njegovo svjedočenje pružilo je uvid u izazove s kojima su se suočavali hrvatski sigurnosni djelatnici tijekom ratnih godina.

Nakon predavanja, prisutni su imali priliku postavljati pitanja dr. Akrapu. Pitanja su se uglavnom odnosila na trenutnu situaciju u Ukrajini, ali su se također dotaknuli i općih sigurnosnih izazova u regiji i svijetu. Dr. Akrap je stručno odgovarao na sva pitanja, pružajući dodatno razumijevanje i dublji uvid u temu.

Organizacija predavanja od strane IPA-e splitsko-dalmatinske pružila je članovima i gostima priliku da čuju relevantnu stručnu analizu od jednog od vodećih vojnih i sigurnosnih analitičara u Europi. Predavanje je potaknulo raspravu i razmjenu mišljenja o važnosti razumijevanja i suočavanja s izazovima sigurnosti u suvremenom svijetu.

IPA splitsko-dalmatinska nastavit će organizirati slične događaje kako bi svojim članovima omogućila pristup relevantnim informacijama i stručnoj analizi na području sigurnosti i geopolitike.

 

 
Gallery / Galerija slika