News
"Prigožinu se bliži kraj, i život mu je u opasnosti"
27 lip 2023 12:33:00
493 views
Osvrćući se na večerašnju Putinovu izjavu da će oni koji su sudjelovali u pobuni ipak biti procesuirani, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević rekao je da je Putin to rekao jer u međuvremenu vjerojatno konsolidirao vlast.
- Pretpostavljam da će Putin ovo objasniti kao potez koji on kao predsjednik države mora poduzeti, da je neovisno tijelo državni odvjetnik podnio optužni prijedlog i da će sve biti riješeno po zakonu, rekao je Kovačević.

Stručnjak za geostrategiju Gordan Akrap rekao je da ga Putinov obrat ne iznenađuje jer nije bilo šanse da ruska državna administracija dozvoli da oni koji su pokrenuli pokušaj vojnog udara prođu nekažnjeno - kako to ne bi nekome drugome palo na pamet.
- Ovo je praktički pokušaj jačanja Putina samog sebe, njegove pozicije unutar Rusije, samo je pitanje koliko će to učinkovito završiti. Naime, sasvim sigurno će doći do daljnje destabilizacije i do pokušaja određenih krugova unutar grupe Wagner, pod uvjetom da sigurnosni sustav Rusije nije našao odgovarajuću zamjenu za (šefa Wagnera Jevgenija) Prigožina, koji će nastaviti voditi bar one neke dijelove Wagnera koji će biti integrirani unutar sastava ruskih oružanih snaga, rekao je Akrap.

Vojni analitičar Marinko Ogorec kaže da se Prigožinu ne piše dobro.
- Nakon ovoga što smo čuli, očito mu je itekako loša pozicija, rekao je.
- Mislim da se Prigožinu, kratko rečeno, bliži kraj, po svim pitanjima, dodao je Ogorec.
- I život mu je u opasnosti, rekao je, ističući kako je oružana pobuna vrlo ozbiljno nedjelo koje se kažnjava izuzetno radikalno.

"Možemo očekivati suočavanje Putina s ljudima iz svoje okoline"


Akrap je rekao da je Putin koliko-toliko stabilizirao vlast, ali da ni njemu ovo nije dobro došlo te da su mu autoritet, snaga i moć na putu ozbiljnog zalaska.
- Možemo očekivati u dogledno vrijeme, pogotovo u slučaju da Ukrajinci donesu određene pozitivne pomake na bojišnici, suočavanje Putina s ljudima iz svoje okoline, rekao je stručnjak.

Ogorec je rekao da je sklanjanje wagnerovaca u Bjelorusiju otprilike kao da sklonite ovce u vučju jazbinu - oni će biti izručeni i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko poslušno će postupiti po nalogu svog "starijeg brata" Putina, rekao je.

Kovačević: Zapadu draži Putin nego Prigožin


Kovačević je rekao da je već po reakcijama europskih političara, pa i nekim izjavama predstavnika SAD-a jasno da se oni boje raspada Rusije.
- A taj strah je izazvan ponajprije neizvjesnošću u pogledu toga tko će kontrolirati nuklearno oružje. Tako da se čini da Zapad neće poduzeti ništa što bi moglo dovesti do raspada Rusije, rekao je Kovačević, dodajući da je Zapadu kao sugovornik očito draži koliko-toliko racionalni Putin nego netko s jasnom kriminalnom poviješću i namjerama.
Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery