News
Gordan Akrap: Putin želi predstavu u kojoj će Ukrajinci napadati Rusiju!
25 ruj 2022 10:43:00
536 views
U tzv. Narodnoj Republici Doneck, tzv. Narodnoj Republici Luhansk, Hersonskoj oblasti i Zaporiškoj oblasti, otetim dijelovima Ukrajine proruska marionetska vlast sljedeća četiri dana provodi “referendum” o tome žele li stanovnici tih regija (većinom Rusi, jer su Ukrajinci izbjegli) da se integriraju u “majčicu” Rusiju, odnosno da se pripoje Rusiji.
Rezultati tog “referenduma” unaprijed su poznati, jer kako u Rusiji kažu “nije bitno tko glasa, već tko broji glasove”, a kako Rusi glasuju, broje i proglašavaju - jasno je kakav će biti rezultat.

- Već se sada zna da će rezultat biti takav da će “najmanje” 110 posto stanovništva biti za pripojenje Rusiji. Sve je to jedna velika farsa - kazuje nam doc. Gordan Akrap, predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i docent na Sveučilištu Sjever.

POKUŠAVA SE SPASITI
I tada, kada te otete ukrajinske regije postanu dio Rusije, barem u Putinovoj i glavi njegovih pajdaša, doći ćemo do nove situacije koja bi itekako mogla utjecati na tijek rata.
Putin i pajdaši će tvrditi da Ukrajinci napadaju Rusiju, a Ukrajinci će znati da ne napadaju Rusiju već da pokušavaju osloboditi okupirane dijelove svoje države.
Kako je Putin rekao da će odgovor biti strašan ako rat bude “prenesen” na ruski teritorij, postavlja se pitanje što će “ruski car” uraditi kada Ukrajinci napadnu, želeći osloboditi svoje otete teritorije koji su Rusija u glavama ruskih vlastodržaca.

- Ta će situacija zaista postaviti nove pozicije u ratu, no mišljenja sam da Putin neće uraditi ništa. Rusija će misliti da ima pravo vojno odgovoriti, međutim mislim da neće odgovoriti.

Nitko od zapadnih zemalja neće priznati rezultate tog “referenduma”. Putin ovo sada radi jer zna da je ostao sam, stjeran je u kut, “koprca” se i posljednjim trzajevima se pokušava spasiti. Kina, Indija i Turska su jasno Putinu rekle da podržavaju pravo Ukrajine na teritorijalnu cjelovitost, što znači da mu ni oni neće priznati “referendum” - kaže Akrap.

Po mišljenju našeg sugovornika Ukrajina i Zapad će nastaviti sa svojim vojnim djelovanjima.
- Putin na ovaj način želi ojačati svoje pregovaračke pozicije. Njegova nedavna izjava “ovo nije blef” upućena je prvenstveno SAD-u, jer je očigledno Putin gledao puno američke filmove u kojima se govori “ovo nije vježba”, pa na taj način želi ostaviti još snažniji dojam na Amerikance - mišljenja je Akrap.

NIKAKAV MORAL
Putin je “obećao” kako će na ratišta u Ukrajini poslati 300 tisuća mobiliziranih ljudi.

- Rusija na papiru ima dva milijuna pripadnika pričuvnog sastava. Od toga je uvježbano njih oko 200 tisuća, s time da ih je za rat u Ukrajinu već “upotrijebljeno” 50-ak tisuća. Dakle, sada imaju oko 150 tisuća, a od tog broja pitanje je koliko je njih živo, zdravo i sposobno se boriti u Ukrajini.

Putin može najviše poslati 50 do 60 tisuća ljudi, koji će pokrpati što se da pokrpati, koji će biti opremljeni naoružanjem iz Drugoga svjetskog rata i čiji moral je na najnižim granama. Oni neće ništa novo donijeti na ratište, samo će postati topovsko meso.
Za ovih preostalih 100 tisuća (do brojke od 300 tisuća), što ih Putin namjerava poslati u Ukrajinu, bit će potrebni mjeseci treninga i obuke i tada će njih biti potrebno integrirati u vojne snage koje su u Ukrajini i kojima je moral također vrlo nizak - komentira Akrap.

Proći će još nekoliko dana dok oteti dijelovi Ukrajine postanu “dio” Rusije.

RAT U VLASTITOJ KUĆI
- Imate četiri dana “referenduma”, nakon toga će biti dva do tri dana “brojanja” glasova i barem još jedan dan dok Putin ne potpiše rezultate “referenduma”. Dakle, proći će najmanje sedam dana dok oteti dijelovi Ukrajine postanu “dio” Rusije. Za to vrijeme ukrajinske vojne snage će napredovati i rasturati Ruse gdje god ih zateknu - veli Akrap.
Veliki problem za Putina je što ruski narod postaje svjestan što se u Ukrajini događa.

- Rat je sada došao do Moskve, Sankt Peterburga i ostalih ruskih gradova, gdje stanovništvo postaje svjesno da to nije “tamo neki rat u nekoj Ukrajini”, već da je to rat koji vodi Rusija i da sami Rusi u Rusiji mogu biti žrtve toga rata - zaključuje doc. Gordan Akrap. 

 



 

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery