News
Vilko Klasan za Dnevnik HTV-a: Vojna analiza stanja u Ukrajini
02 ožu 2022 04:51:00
973 views
Komentirajući satelitske snimke koje su otkrile kako se prema Kijevu kreće ruska vojna kolona dugu oko 65 kilometara Vilko Klasan je za Dnevnik HTV-a rekao kako želi približiti gledateljima o čemu se radi.

- Putujući iz Karlovca u emisiju, udaljenost od Karlovca do Zagreba je 50 km i onda zamislite jedan takav konvoj o kolikoj se vojnoj snazi s različitim oružjem ustvari radi.

No, smatra kako Ukrajina očito može parirati Rusiji.

- Vojska je najranjivija kad je u koloni kod premještanja. Vidjeli ste zadnje slike koje pokazuju velike uspjehe ukrajinskih snaga na taj dugački, impresivni konvoj. Ukrajinci dobivaju sve veću pomoć, a i s onom što trenutno posjeduju mogu odgovoriti, istaknuo je.

Klasan kao raketni inženjer, stručnjak za raketne sustave protuzračne obrane, upitan ima li u ovom trenutku Ukrajina pravi odgovor na napade iz zraka ruskih zrakoplova i krstarećih projektila istaknuo kako u zračnoj domeni situacije izgleda malo drugačije.

- Naglašavam dvije strateške greške Ukrajine među koje spada i da su se 1992. godine kod raspada SSSR-a Ukrajina je bila najjača zračna sila u Europi. Oni godinama nisu održavali, modernizirali i nisu zanavljali tako da su sada njihove zračne snage u vrlo podređenom položaju. Druga strateška greška datira 1994. godine kada su se naivno povjerovali odričući se nuklearnog oružja, onome što im je tada Rusija garantirala - teritorijalni suverenitet. Da su sad nuklearna sila ja vjerujem da ju ne bi nitko napao, smatra.

Komentirajući informaciju da tri europske zemlje Ukrajini šalju MIG-ove i Suhojeve u pomoć, Klasan je rekao kako Poljska Bugarska i Slovačka šalju zrakoplove na kojima ukrajinski piloti već znaju letjeti.

- Radi se o 28 MIG-ova 29 iz Poljske, 14 Suhoja Su-25 iz Bugarske, 14 MIG-ova 29 iz Bugarske i 12 MIG-ova 29 iz Slovačke. Onaj drugi dio u koji ja spadam, kao raketni inženjer, ono što daje Europa je da se šalju sustavi protuzračne obrane malog dosega - sustavi Stinger. Nizozemci šalju 200 komada, Nijemci 500, a Litva i Latvija su prvi poslali i zabilježeni su prvi rezultati rušenjem ruskih zrakoplova upravo tim sustavima, rekao je Klasan.

Na pitanje što Putin želi postići zveckanjem nuklearnim oružjem rekao je kako je takva izjava presedan te da je to otvaranje vrata pakla. 

- Po neverbalnoj komunikaciji ministra Šojgua, kojeg sam imao prigodu upoznati u Zagrebu kad je bio ministar za krizna stanja, i načelnika glavnog stožera točno se vidi da se ne slažu do kraja s Putinovom naredbom o podizanju nuklearne pripravnosti. Iako to nisu potpuno pokazali verbalno, niti to smiju, ali su zato neverbalnom komunikacijom pokazali da se ne slažu, istaknuo je Klasan.

Komentirajući izjavu ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova putem video linka na današnjoj Konferenciji o razoružanju u Ženevi da Ukrajina pokušava reaktivirati svoj stari sovjetski program i postati nuklearna sila Klasan je rekao kako se to zove "Big Lie" - velika laž.

- To nije prvi puta. Mora se naći razlog za ovo što se čini. Ako se sjetite Collina Powella u UN-u s epruvetom u kojoj se navodno nalazilo biološko oružje, i izjave Tonyja Blaira da su Saddamove rakete za 45 minuta u Londonu možete to dovesti u istu ravan, rekao je Klasan.

 Preneseni članci:


Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery